پوست وسيع ترين عضو بدن است كه ضخيم ترين قسمت آن مربوط به كف دست و پا است و نازك ترين قسمت پوست در صورت واقع است.
پوست از دو قسمت اپيدرم و درم ساخته شده. اپيدرم از يك لايه خارجي مرده (سلول هاي شاخي) كه حاوي مواد چربي مخصوصي هستند تشكيل شده است. پايين ترين قسمت اپيدرم، لايه مالپيگي نام دارد. این لایه به طور مرتب تقسيم شده و در صفحه اي به موازات قشر سطحي، لايه تازه ای مي سازد.
درم لايه حقيقي پوست بوده و شامل پروتئين رشته اي (كلاژن) است. درم بافت الاستيك و خيلي محكمي است. درم با مقدار زيادي از رگ هاي خوني تغذيه می شود. رشته هاي عصبي، غدد چربي و عرق و نيز ريشه مو نيز در درم وجود دارند.
- غدد چربی: غدد چربي از كيسه هاي كوچكي ساخته شده اند كه به فوليكول هاي مو باز مي شوند و در سرتاسر پوست غير از كف دست و پا و پايين انگشتان يافت مي شوند. غدد چربی به تعداد زيادي در پوست صورت و پوست سر وجود دارند و مواد روغني ای به نام سبوم ترشح مي كنند. اين مواد در نرم نگهداشتن پوست و ساقه مو بسيار مؤثرند.
- غدد عرق: غدد عرق كه در سراسر بدن موجودند از مقادير زيادي كلاف هاي به هم پيچيده تشكيل شده اند.
اين غدد بر دو نوعند:
۱-غدد مروکرین Merocrine كه مواد آب مانندي از خود ترشح مي كنند و به نگهداري و ثبات دماي بدن كمك مي كنند.
۲-غدد اپوكرين Apocrine که داراي ترشحاتي هستند كه شامل مواد نيتروژنه و چرب است. زماني كه اين ترشحات خشك می شوند، باقيمانده جامدي از خود به جاي مي گذارند و اگر اين ترشحات براي مدتي روي پوست باقي بمانند، باكتري هاي محيط آلوده شده و بوي زننده اي ايجاد مي كنند.
ph اسيدي پوست، شرايط را براي رشد و نمو ميكروب ها مساعد مي كند. میزان ph پوست در نواحي چين دار زير بغل، كشاله ران و غيره بالا رفته و به حد خنثي يا قليايي مي رسد. پوست مردان اسيدي تر از زنان است و در اطفال، در بدو تولد پوشش يا حفاظ اسيدي وجود ندارد و روي اين اصل پوست اطفال براي رشد ميكروب ها و بروز عفونت فوق العاده مناسب است. اسيدهاي چرب سبوم در ثابت نگه داشتن ph پوست بسيار مؤثرند.
بعضی ازمواد شيميايي پوست عبارتند از: اسيدهاي آمينه، چربي و املاح معدني. آب نيز به مقدار زيادي در پوست يافت مي شود.
رنگ پوست برحسب نژاد، هوا، فصل و نحوه زندگي متغير است. علاوه بر ملانين كه از همه رنگدانه هاي پوست مهم تر است، كاروتن نیز كه تقريباً زردرنگ است، ملانوييد كه به ملانين شباهت دارد، مواد رنگي ای مثل هموگلوبين و چربي هاي زير جلدي هم بر رنگ پوست اثر می گذارند.
اپيدرم از ورود باكتري ها به قسمت اصلي پوست جلوگيري می کند و بدن را در مقابل جراحت هاي فيزيكي ايمن مي سازد. از آن جايي كه سلول هاي اين قسمت مرتب از بين رفته و جايگزين مي شوند شكل ظاهري پوست را هميشه با طراوت و تازه جلوه مي دهند. علاوه بر تنظيم دماي بدن، پوست به كمك يك سري مواد شيميايي مانند كلسترول و به وسيله اشعه ماوراي بنفش سبب ساخته شدن ويتامين D در بدن مي شود.
به دليل تغييراتي كه در طي ساليان متمادي در بخش درم به وجود مي آيد، پوست رو به پيري مي رود كه در اين حالت از رطوبت درم كاسته شده و انعطاف پذيري رشته هاي كلاژني از بين مي رود و ضمناً با گذشت زمان مواد رنگدانه اي بيشتري در پوست ظاهر مي شود. اشعه خورشيد در پير كردن پوست نقش بسزايي دارد.
با حضور متخصص پوست ، مو و زیبایی قادر به ارائه اقداماتی نظیر لیزر موهای زائد، نمونه برداری از پوست ، کرایوتراپی ، کوتر و برداشتن خال و.بوتاکس و…. می باشد.